Η δομή της Φάσια

2020-10-01

Η Φάσια (Fascia) είναι ένα ελαστικό κέλυφος που δίνει στο σώμα την ανατομική του μορφή. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίς τη Φάσια τίποτα στο σώμα δεν θα ήταν στη θέση του. 

Η Φάσια περιβάλλει τα πάντα μέσα στο σώμα, από το μικρότερο επίπεδο λεπτομέρειας, το κύτταρο, μέχρι την εξώτερη στρώση της επιδερμίδας, και μας «τυλίγει» σαν ένα πλέγμα.

Fascial compartments

Για να το καταλάβουμε, ας χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα το πορτοκάλι: Αν το κόψουμε, θα δούμε ότι αποτελείται από πολλές διακριτές μονάδες που περικλείονται όλες από μια ανεπαίσθητη μεμβράνη

Έτσι και στο ανθρώπινο σώμα, όλες οι διακριτές μονάδες του (μύες, όργανα, αγγεία, νεύρα, οστά κ.λπ.) περικλείονται από μια μεμβράνη που συνδέει κυριολεκτικά τις εν λόγω μονάδες μεταξύ τους. 

Η μεμβράνη αυτή είναι η Φάσια. 

Περιέχεται στο υλικό που συνθέτει τα αγγεία μας και τα διατηρεί στη θέση τους. Καλύπτει και το πιο λεπτό μυοϊνίδιο, κάθε ίνα μιας δέσμης και ολόκληρη τη δομή ενός μυ, καθώς και τις ομάδες μυών. Η δομή της Φάσια είναι κυριολεκτικά «πανταχού παρούσα». Όλα τα όργανα και τα συστήματα του σώματος εξαρτώνται από τη Φάσια για την καλή τους λειτουργία.