Η εκπληκτική Φάσια 

Τι είναι η Fascia (Φάσια);

Ο συνδετικός ιστός της Fascia στον ανθρώπινο οργανισμό περιβάλλει κάθε μυ, κάθε οστό, τα όργανα μας, ακόμη και τα αγγεία και τα νεύρα μας. Ο ιστός της Φάσια (Fascia) δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος στο σώμα μας, αλλά αποτελεί ένα δίκτυο αδιάλειπτων, αλληλένδετων, λεπτών τμημάτων συνδετικού ιστού. Η Φάσια (Fascia) μπορεί να είναι πολύ λεπτή σε ορισμένα σημεία του σώματός μας ή να έχει πάχος αρκετών χιλιοστών στο άλλα σημεία και εμπεριέχει μεγάλο αριθμό υποδοχέων, ελεύθερων νευρικών απολήξεων και νευρικών ινών.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τα επόμενα 3 άρθρα:  

Πότε συστήνεται η εναλλακτική Φασιαθεραπεία;

Διάφοροι παράγοντες όπως η ακινησία, το άγχος, οι χειρουργικές επεμβάσεις, οι τραυματισμοί και η λανθασμένη στάση του σώματος, όλα αυτά απομειώνουν, αφυδατώνουν και σκληραίνουν την Φάσια (Fascia) και στη συνέχεια μεταβάλουν τη δομή του συνδετικού ιστού. Τα ελαστικά συστατικά της ελαστίνης μειώνονται και αντικαθίστανται από το σκληρό κολλαγόνο. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η Φάσια (Fascia) χάνει την ολισθηρότητά της και γίνεται όλο και πιο άκαμπτη και δυσκίνητη.

Book - Anatomy Trains: Myofasziale Leitbahnen

Με τη εναλλακτική Φασιαθεραπεία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως:

 • τραυματισμούς μαλακών ιστών,

 • αθλητικές κακώσεις,

 • κινητικές δυσλειτουργίες,

 • χρόνιους πόνους και πονοκέφαλους,

 • νευραλγίες (τονώνει και εξισορροπεί τη μυϊκή ελαστικότητα μέσω ιδιοδεκτικής νευρομυϊκής διευκόλυνσης),

 • μυοσκελετικές παθήσεις, όπως σκολίωση ή λόρδωση (επέρχεται βελτίωση μόλις η Φασιαθεραπεία αποκαταστήσει την φυσική μυική ισορροπία και την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης), και

 • πολλές άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Τα οφέλη από τη εναλλακτική Φασιαθεραπεία είναι πραγματικά πολλά!

Πως θα σας βοηθήσει η εναλλακτική Φασιαθεραπεία;

Η Φάσια τον μυών (Myofascia) μπορεί να απελευθερωθεί και να κινητοποιηθεί πολύ εύκολα με χειροκίνητη πίεση. Αν τραυματιστεί ο ιστός, τα ινοκύτταρα μπορούν να μετατραπούν ξανά σε ινοβλάστες και να παράγουν ίνες για τον εξωκυττάριο χώρο και να τις απελευθερώσουν στο περιβάλλον τους σχηματίζοντας και πάλι ένα τρισδιάστατο δίκτυο.

Η στοχευμένη Φασιαθεραπεία μπορεί να μειώσει την πάχυνση κολλαγόνου ή τις προσκολλήσεις και να κινητοποιήσει τη Φάσια μακροπρόθεσμα. Η Φασιαθεραπεία αυξάνει την ευεξία και την ενέργεια, ανακουφίζει από το σωματικό πόνο, βελτιώνει τη στάση του σώματος, απαλλάσσει τον οργανισμό από το άγχος, απομακρύνει τις τοξίνες από τους ιστούς, βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και ισορροπεί το νευρικό σύστημα. 

Με αλλά λόγια σιγά-σιγά χαλαρώνει και πάλι η Φάσια και μειώνεται ο βασικός της τόνος, γεγονός που βελτιώνει την κινητικότητα και την απόδοση και παρατείνει το αίσθημα ευεξίας που νιώθουμε.

Βίντεο

Βιβλιογραφία

Εκγύμναση για την τόνωση της Φάσια και διατάσεις
(Fascial Training and Stretching)

Οι αλυσίδες μυών παίζουν ειδικό ρόλο στο συντονισμό και στην ομαλότητα των κινήσεων. Επομένως, η εκγύμναση πρέπει να καλύπτει με συντονισμένο τρόπο ολόκληρη την αλυσίδα. Οι ειδικές ασκήσεις για μεμονωμένες ομάδες μυών δεν αρκούν. Όταν είναι επαρκώς γυμνασμένος, ο ιστός της Φάσια είναι ελαστικός και ταυτόχρονα ανθεκτικός και ως εκ τούτου διασφαλίζει τις μέγιστες σωματικές επιδόσεις.

 • Την ώρα της εκγύμνασης, το άτομο θα πρέπει να εστιάζει την προσοχή του στην άσκηση που εκτελεί.

 • Το πρόγραμμα εκγύμνασης περιλαμβάνει ασκήσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση ολόκληρου του σώματος, που γυμνάζουν ολιστικά και δεν στοχεύουν απλώς και μόνο σε επιμέρους μυς.

 • Οι κινήσεις θα πρέπει να ποικίλλουν σε ταχύτητα και ένταση. Οι διατάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν κινήσεις συστροφής και συμπίεσης.

 • Σημαντική είναι και η κατάλληλη ενυδάτωση του οργανισμού.
 • Ιδιαίτερη σημασία έχει η διάρκεια των ενδιάμεσων παύσεων. Απαιτούνται διαλείμματα τουλάχιστον 72 ωρών.
 • Ο συνδετικός ιστός της Φάσια χρειάζεται χρόνο ώστε να αποκατασταθεί πλήρως και να αποφευχθούν οι τραυματισμοί. 

Η τακτική άσκηση  

Η τακτική άσκηση γυμνάζει τη Φάσια έτσι ώστε να ανανεώνεται συνεχώς. Όχι μόνο βελτιώνει τη συνολική κυκλοφορία του αίματος, αλλά επίσης αυξάνει και βελτιώνει τη ροή στο λεμφικό σύστημα. Αυτό διευκολύνει την πρόσβαση των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και την αποβολή των άχρηστων ουσιών, δηλαδή βελτιώνει τον μεταβολισμό. 

Ταυτόχρονα η εκγύμναση, αυξάνει και την ευελιξία του σώματος